Als kinderen in het ziekenhuis behandeld moeten worden na een ongeluk met een speeltoestel, is dat meestal omdat ze zijn gevallen. Kinderen kunnen hun onverwachte val vaak niet goed opvangen, en komen beroerd terecht. Daarom is het belangrijk dat de ondergrond schokdempend is. Wat zijn de regels hiervoor?
Valhoogte tot 60 cm
Nederland is een waterland. Door de veranderingen in het klimaat krijgen we jaarlijks steeds meer neerslag te verwerken. Dit leidt bijvoorbeeld tot uitdagingen voor gemeentes als het gaat om het afvoeren van al dit water. Regelmatig komen op het nieuws beelden voorbij van ondergestroomde straten en huizen die te kampen hebben met wateroverlast.
Valhoogte tussen 60 cm en 100 cm
De norm voor speeltoestellen zegt dat er geen valdemping nodig is bij een valhoogte van minder dan 60 cm, waarbij geen gedwongen beweging is. Een gedwongen beweging is als de gebruiker van het speeltoestel, niet kan stoppen met zijn beweging. Denk hierbij een een glijbaan, draaimolen en een schommel.
Dit is nu de regel, omdat de Europese normcommissie wilde vermijden dat overal speciaal bodemmateriaal moet worden aangebracht. Overwegingen waren dat je kinderen niet op de ene plek overdreven moet beschermen terwijl ze thuis meer risico lopen (bijvoorbeeld zittend op een stoel), en dat bij heel kleine kinderen doorgaans toezicht wordt verwacht.
”Voor glijbanen, draaimolens en andere bewegende toestellen gelden andere eisen. Het bodemmateriaal moet hier geschikt zijn voor een valhoogte van minimaal 1 meter.

Valhoogte tussen 100 cm tot 300 cm
Onder deze toestellen moet getest materiaal worden geplaatst volgens onderstaande tabel.
Boven 300 cm
Persoonlijk advies ontvangen?
Vul dan het formulier in. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.