Skip to main content
zoeken phone

 Meer dan 30 jaar ervaring                              Klantbeoordeling 9,1/10                               Keuze uit 1600+ speeltoestellen

Klantbeoordeling 9,1/10
Ruim 30 jaar ervaring
Keuze uit 1600+ speeltoestellen

Wat je juist wel en niet moet doen bij de aanleg van een nieuw schoolplein

Een schoolplein inrichten doe je niet zomaar en daarbij ga je niet over een nacht ijs. Verschillende factoren spelen hierin een belangrijke rol, met in de hoofdrol de leerlingen van uw school! Want…de gezondheid en speelvreugde van kinderen staat op nummer 1. Voor jullie als schoolleiding, maar ook voor ons als Van Ee Speel.

Wij van Van Ee Speel geven er de voorkeur aan om eerst te kijken naar de manier waarop schoolplein bijdraagt aan de ontwikkeling van competenties van de leerlingen. Wat de leerkrachten binnen de school doen, willen wij buiten op het schoolplein van hen over nemen. Concreet betekent dat dat het kind centraal staat. Wat heeft een kind nodig om zich op zeven competentiegebieden (sociaal, emotioneel, motorisch, cognitief, communicatief, moreel en expressief) te ontwikkelen? En is er voldoende diversiteit op het schoolplein aanwezig om kinderen te blijven uitdagen. Van Ee Speel helpt je graag om een toekomstgericht schoolplein in te richten. Hieronder alvast 6 tips om een goed schoolplein in te richten.

Niet: Help! Geen ruimte om te rennen!

Meer is meestal beter! Meer kaas op je pizza, meer vakantie en meer speeltoestellen! Toch is het belangrijk om goed op te letten welke ruimte je van je plein vrij wilt houden. Want ook al staat het hele plein vol met mooie speeltoestellen, de tijd van het ouderwetse spel tikkertje breekt ieder jaar aan!

Wel: Gekleurde speeltoestellen

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen geactiveerd worden door kleur. Niet voor niets is er daarom een groot assortiment met vrolijk gekleurde toestellen. Wanneer een fel gekleurd plein te bont voor je is, kun je er ook voor kiezen om gekleurde stippen op het plein of kunstgras toe te voegen. Een gekleurde toevoeging met extra speelwaarde.

Kind op gekleurd toestel op school

Niet: AU! Het zand is heet!

Je kent het misschien wel. Je loopt op het strand en voelt steeds het hete zand onder je voeten. Pijnlijk! Ditzelfde effect krijg je wanneer je een zandbak in de volle zon plaatst. Vooral kleuters kunnen hierdoor gezondheidsklachten krijgen. Dat is jammer! Want juist het spelen in de zandbak helpt het kind ontwikkelen. Zorg daarom voor een schaduwrijke plek waar leerlingen onbezorgd kunnen spelen, door bijvoorbeeld een schaduwdoek of extra bomen te plaatsen.

Gratis adviesgesprek

Wel: In alle rust zweven

Het is pauze en het hele schoolplein is gevuld. Kinderen rennen, springen en fietsen. Gezellig! Toch is het verstandig om de schommel op een rustige plek te zetten. Wanneer er in dezelfde omgeving gerend en geschommeld wordt, kunnen er soms ongelukjes gebeuren. Zorg er daarom voor dat de schommel wat aan de rand wordt geplaatst. Ongestoord zweven wil iedereen.

kinderen in groene gesloten mandschommel

Niet: HELP! Opruimen!

Diversiteit in ondergronden kan een plein overzichtelijk maken en opfleuren. In plaatst van een grijze massa stenen fleurt het groene kunstgras de boel een beetje op. Houtsnippers geven een natuurlijke look. Maar denkt u er aan dat u niet teveel losliggend bodemmateriaal bij elkaar doet? Zand en houtsnippers gescheiden houden terwijl honderd kindervoetjes per dag een ronde doen over het plein is een hele klus.

Wel: Verschil in competentie-ontwikkeling

Kinderen zijn gek op klimmen! En op schommelen. Maar als kinderen op een nieuw plein alléén maar kunnen klimmen en schommelen, hebben ze al snel geen uitdaging meer. Let er daarom goed op dat je bij de inrichting van een nieuw plein verschillende activiteiten een plaats geeft. Denk ook eens aan een atletiekbaan, of misschien is een evenwichtsparcours wel leuk!

kind op balanceerpalen hout

Hoe staat het met jullie schoolplein?

Hebben jullie een schoolplein waar bij het inrichten ervan (volgens u) een enorme blunder is begaan? Lopen er bij u altijd kinderen voor de schommel? Of moeten de allerkleinsten van uw school aan de kant voor 8ste groepers? Laat ons weten wat uw schoolplein-probleem is. Wij zijn benieuwd waar u tegenaan loopt en helpen u graag verder!

Persoonlijk advies ontvangen?

Vul dan het formulier in. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

Hit enter to search or ESC to close