Skip to main content
zoeken phone

 Meer dan 30 jaar ervaring                              Klantbeoordeling 9,1/10                               Keuze uit 1600+ speeltoestellen

Alles voor een veilige speelplaats

Van oplevering tot onderhoud

Invloeden kwaliteit speeltoestellen

Intensief gebruik van speeltoestellen, het weer, en vandalisme. Een aantal voorbeelden van zaken die de kwaliteit van het speeltoestellen negatief beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat je de veiligheid van de speelplaats goed in het oog houdt. Wij helpen daar graag mee en bieden daar bij verschillende services aan.

Door middel van een speelplaatsscan krijg je inzicht welke speeltoestellen of speelwaardes worden gemist op jouw schoolplein of speelplaats. Samen met één van onze speelplaatsadviseurs bekijk je samen de locatie en bespreek je de wensen en mogelijkheden. Van onze ervaren speelplaatsinrichters krijg je een passend advies. Naar aanleiding van dit advies kunnen we een ontwerp maken.

De ontwerpers van Van Ee Speel hebben al heel wat plezierige buitenruimtes ontworpen. Naar aanleiding van het inventarisatie gesprek tussen de opdrachtgever en onze speeladviseurs krijgen zij een briefing en beginnen vanuit daar met het ontwerp. In het proces naar het ontwerp wordt nagedacht over de volgende elementen:

  • Entrees
  • Aanlooproutes
  • Zichtlijnen
  • Zonering
  • Looproutes
  • Diversiteit
  • Inrichting
  • Sfeer

Daarbij wordt rekening gehouden met wet- en regelgeving als het gaat om veiligheid tijdens het spelen.

Afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever wordt het ontwerp weergegeven in een plattegrond met 3D weergave van de verschillende speelelementen, een compleet 3D ontwerp of een 3D- animatievideo.

3D shot presentatie

Speelplaatsinrichting

Hoe richt je een speelplaats goed in? Waar moet je aan denken? Welke speeltoestellen zijn essentieel? Zijn er voldoende rustplekken? Hoe waarborg je de veiligheid? Wat is een juiste (val)ondergrond? Zomaar enkele vragen die door je hoofd kunnen spoken op het moment dat je nadenkt over de vormgeving van je schoolplein of speelplaats. 

Van Ee Speel denkt al ruim 30 jaar mee als het gaat om de inrichting van speelpleinen bij scholen en kinderdagverblijven, speelplaatsen bij een recreatieve omgeving of zorginstelling en openbare ruimtes. Maar het blijft niet alleen bij meedenken… Samen met de betrokkenen gaan we in gesprek en komen we tot een speelplaats waar kinderen echt plezier aan beleven. Wij ontwerpen, leveren, bouwen, leggen speelplaatsen aan en beheren of onderhouden de speelplaatsen.

Je zegt: ‘Waarom moet ik juist bij Van Ee Speel zijn?’. Het antwoord op deze vraag is eenvoudig. Wij leveren kwaliteit en garanderen onbezorgd speelplezier voor een eerlijke prijs. En: afspraak is afspraak. 

Het is wetenschappelijk bewezen dat speelplekken bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Daarbij is het van belang dat de juiste speelwaarden en competenties voor de juiste doelgroep worden aangeboden. Daarin is veel mogelijk, zoals maatwerk.

Een goed doordachte speelplaats die aansluit bij je wensen, past binnen het budget en de ruimte. Dat is ons doel!

Inspectie

Wanneer is een inspectie nodig?

Sinds eind 2018 is de nieuwe norm NEN EN 1176-1177 van kracht geworden, waarin staat dat elk toestel dat geplaatst wordt moet worden geïnspecteerd voordat het toestel in gebruik genomen mag worden. Daarnaast ben je als klant verplicht eens per jaar het speeltoestel te inspecteren, wat door de klant zelf gedaan mag worden. Dit moet bijgehouden worden in het logboek dat wordt meegeleverd bij aankoop. Echter is het niet aan te bevelen om de jaarlijkse hoofdinspectie zelf te doen omdat de meeste klanten niet genoeg kennis van zaken hebben.

Is een inspectie verplicht?

Als klant ben je verplicht om elk speeltoestel jaarlijks te inspecteren, we noemen dat de hoofdinspectie.  Verder ben je verplicht, afhankelijk van de informatie van de leverancier elk kwartaal of halfjaarlijkse inspectie te doen. De frequentie heeft te maken met het toestel, veel bewegende/draaiende delen en het gebruik van het toestel denk bijv. aan hangplekken. Alle inspectie verslagen moeten worden opgenomen in het logboek. Om de inspectie te mogen uitvoeren ben je niet verplicht daar een cursus voor gevolgd te hebben.

Wat doen we tijdens een inspectie?

Bij de jaarlijkse inspectie wordt gekeken naar de staat van het toestel. Je kijkt als inspecteur of het toestel en de onderdelen nog een jaar mee kunnen. Verder kijk je naar slijtage van bewegende delen vloeren etc. Daarnaast nemen we ook mee wat er in de omgeving van de speelplaats wat letsel zou kunnen veroorzaken, zoals losliggende tegels of  een groenstrook die erg dicht langs een speelplaats staat. Verder wordt gekeken of alle onderdelen in de originele staat zijn. Vaak worden reparaties gedaan met niet de originele onderdelen waardoor het toestel kan afwijken van de originele staat en daardoor onveilig kan worden. Daarnaast kijken we of er koortjes, nek, vinger en voet beknelling zijn. Deze kunnen ontstaan door slijtage van het toestel. Voorbeeld, kettingen die versleten zijn door gebruik.

Bij de opleverinspectie wordt gekeken of het toestel is geplaatst volgens de handleiding van de leverancier. Verder wordt gekeken of de ondergrond voldoet aan de valhoogte van het toestel, de geleverde certificaten geldig zijn en de logboeken meegeleverd.

Keuring: met verschillende tools wordt de veiligheid van het speeltoestel beoordeeld.

Onderhoud

Goed onderhoud kan je geld besparen

Onderhoud gebeurt alleen als er melding wordt gemaakt tijdens de inspectie of na een melding van de klant. Kleine reparatie worden indien mogelijk gelijk op locatie uitgevoerd. Bij grote reparaties wordt er altijd eerst een offerte gemaakt.

Dus: ook onderhoud tijdens de inspectie, want door het toestel jaarlijks te controleren kun je voorkomen dat je meerdere onderdelen moet vervangen door achterstallig onderhoud. Zo voorkomen we extra kosten.

Keuring vs inspectie

Zelfs als speeltoestellen zijn gemaakt volgens aangewezen normen en wetten is niet zeker of ze voldoen aan het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen, omdat technische voorschriften niet alle mogelijke risico’s kunnen afdekken. Met een keuring van speeltoestellen wordt vastgesteld dat toestellen ook daadwerkelijk veilig kunnen worden gebruikt, zodat risico’s zijn uitgesloten of zijn beperkt tot een acceptabel niveau. Denk daarbij aan beknellingrisico’s, valgevaar en andere gezondheid- en veiligheidsrisico’s.

Certificaat goedkeuring speeltoestellen

Als met de keuring kan worden vastgesteld dat het speeltoestel daadwerkelijk aan de wet voldoet en veilig kan worden gebruikt, wordt een certificaat voor het speeltoestel afgegeven. Oftewel, een keuring van speeltoestellen is in Nederland verplicht. Met het certificaat kun je aantonen dat het speeltoestel voldoet aan de wettelijke eisen en dat je niet nalatig bent geweest wat betreft de veiligheid van het toestel als het aankomt op wettelijke aansprakelijkheid.

Een verstrekt certificaat is blijvend het bewijs dat een gecertificeerd speeltoestel in overeenstemming met de wet is. De keuring vindt doorgaans slechts 1 keer plaats. Alleen typecertificaten kunnen in de toekomst ooit de geldigheid verliezen als de norm die bij de keuring is toegepast komt te vervallen of wordt vervangen.

Elk speeltoestel vervaardigd en geplaatst na de invoering van de wet in 1997 moet beschikken over een certificaat van goedkeuring van een aangewezen keuringsinstantie zoals TÜV Nederland.

Reparaties van speeltoestellen

Reparaties van toestellen pakken we zo spoedig mogelijk op zodat kinderen weer veilig kunnen spelen. Het is afhankelijk van de leverancier of de reparatie onder garantie valt. Door de korte lijnen die we met onze leveranciers hebben weten we dat snel genoeg. Valt er iets niet onder garantie? Dan maken we eerst een offerte. Mocht het niet lukken om de reparatie op korte termijn uit te voeren dan vragen we jou als klant om het toestel tijdelijk te blokkeren zodat het onmogelijk wordt om er op te spelen. Zo voorkomen we gevaarlijke situaties.

Omdat wij veilig spelen belangrijk vinden willen we de drempel voor klanten zo laag mogelijk houden. Daarom, als een reparatie buiten de garantie valt, rekenen we vaak alleen onderdelen en reistijd.

Kwaliteit en veiligheid

De speeltoestellen van Van Ee Speel voldoen aan de eisen die daaraan worden gesteld vanuit de overheid. Ook verzorgen wij het onderhoud van schoolpleinen zodat jij gegarandeerd goede speeltoestellen hebt staan met de juiste ondergrond. Alleen dan kunnen jouw leerlingen met een gerust hart het schoolplein op gestuurd worden. Veiligheid voor alles!

Aanmelden voor een service-contract?

Wij bespreken een nieuw service-contract graag telefonisch door. Wij nemen binnen 1 werkdag contact op.

Vrijblijvend advies ontvangen?

Vul het formulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

Hit enter to search or ESC to close