Een compleet nieuw schoolplein met nieuwe speeltoestellen, dan wordt het er vast ook veiliger op! Een logische en breed verspreide gedachte. Toch blijkt uit de praktijk dat vaak juist op nieuwe schoolpleinen of een nieuw speeltoestel in de eerste periode een verhoogd aantal ongelukjes plaatsvindt.
Onderzoek wijst uit dat kinderen het fantastisch vinden om de grenzen op te zoeken, wat wij als volwassenen omschrijven als risicovol spel. Hoe komt dit? En belangrijker: hoe kunt u dit voorkomen?
Veilig spelen
Een nieuw plein moet een veilig schoolplein zijn. Dat is iets wat elke school wil: veiligheid voor de leerlingen. Is een nieuw schoolplein dan niet veilig? Juist wel. Als uw plein door een deskundig bedrijf is ontworpen en gerealiseerd, zijn in ieder geval de volgende zaken op orde:
1. De speeltoestellen bevatten de nieuwste en veiligste technologie.
2. De valafstanden zijn doorgerekend en de valdempende ondergrond met veiligheidsgras is daarop aangepast.
3. Ook de afstanden tussen de verschillende toestellen zijn zorgvuldig berekend. Natuurlijk is het plein goedgekeurd.
Daarnaast zijn er nog veel andere manieren om een veilig schoolplein te creëren. Denk aan het scheiden van leeftijden, het zorgvuldig inrichten en vormgeven van looplijnen en het zorgen voor voldoende speelaanleidingen voor elk type kind.
Ongevallen op het nieuwe plein
Hoe kan het dan dat ondanks het bovenstaande op nieuwe schoolpleinen in de eerste periode toch relatief vaak kleine ongevallen voorkomen? Dat komt door een combinatie van verschillende factoren.
”De eerste tijd willen vaak teveel kinderen bepaalde speeltoestellen tegelijkertijd uitproberen. Door die drukte is er meer kans op ongevallen. Ook gebruiken kinderen de toestellen in het begin soms overenthousiast.
Een andere reden voor het verhoogde aantal ongevallen op het nieuwe schoolplein is dat kinderen nog moeten wennen aan hoe ze de speeltoestellen kunnen gebruiken. Kinderen proberen uit hoe snel ze over die evenwichtsbalk kunnen rennen en met hoeveel tegelijk je van de glijbaan af kunt. Tijdens het uitproberen van de toestellen gaan kinderen wel eens over de grens en gebeuren er ongelukjes.

Hoe kun je ongelukjes voorkomen?
Door een aantal simpele tips toe te passen vermindert u het risico op breuken en andere ongewenste ongevallen.
Het is goed om de eerste dagen of weken dat het nieuwe schoolplein in gebruik is regels op te stellen over het gebruik ervan. Bijvoorbeeld op maandag de groepen 5 en 6 en op dinsdag de groepen 7 en 8.
Ook loont het om extra pleinwacht in te zetten om het spel de eerste dagen in goede banen te leiden.
Uitleg en training door bv. sportdocenten werkt ook goed ter voorkoming van ongevallen. Mooie bijkomstigheid is dat eventueel hieraan besteedde gymlessen er net even anders uitzien terwijl de leerdoelen niet uit het oog verloren worden.
Op deze manier voorkomt u vervelende situaties op uw nieuwe schoolplein. En als iedereen gewend is, kunt u genieten van een prachtig plein dat voldoet aan de meest recente veiligheidsnormen. Plezier in spelen!
Persoonlijk advies ontvangen?
Vul dan het formulier in. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.