Veel gestelde vragen

Producten

Welk materiaal gebruiken jullie voor de speeltoestellen?

We maken gebruik van Robiniahout, Larikshout, gelamineerd Noord-Europees Grenenhout, Verzinkt staal en Roestvast staal. Hiermee realiseren wij speelplekken in verschillende stijlen. Stalen klimtoestellen en Roestvrijstalen speeltoestellen worden vaak gebruik in een omgeving waar minder sociale controle is of sprake is van vandalisme. De klimnetten zijn gemaakt van staalkabel met een omhulsel van kunststof. Oersterk en kindvriendelijk.

Kan ik speeltoestelllen online bestellen?

U kunt het speeltoestel van uw keuze bestellen via een offerteaanvraag. Wij hebben hier voor gekozen om teleurstelling achteraf te voorkomen en u op voorhand e.e.a.. te kunnen vertellen over de bijkomende kosten in uw situatie. Elke speelsituatie is anders. Verder stemmen wij graag met u af wie de opleverinspectie verzorgt voordat het speeltoestel in gebruik kan worden genomen.

Wat is de levertijd van de speeltoestellen?

In de regel is de levertijd van speeltoestellen tussen de vijf (5) en acht (8) weken. De levertijd van speeltoestellen en speelaanleidingen varieert echter ook sterk per fabrikant. Wanneer u een complete speelplek of schoolplein gaat aanleggen dan is de levertijd vaak nog wat langer omdat er meerdere fabrikanten aanvullende materialen zoals bijvoorbeeld dubbelstaafmat hekwerken, betonnen zandbakken en fietsenstallingen voor het schoolplein leveren welke tegelijkertijd geïnstalleerd moeten worden.

Wat moet ik doen als een onderdeel van een speeltoestel aan vervanging toe is?

Allereerst besluiten of het speeltoestel nog gebruikt kan worden zonder dat de gebruikers gevaar lopen op letsel. Als je twijfelt neem dan geen risico maar zet in dat geval zet het toestel af. Om een snelle reparatie mogelijk te maken is het handig om de gegevens van het speeltoestel bij de hand te hebben wanneer je contact opneemt met Van Ee Speel via 0342-751950 of service@vaneespeel.nl. Ook het sturen van foto’s werkt goed. Monteer je het onderdeel zelf? Dat is prima. Maak wel altijd van alle werkzaamheden een aantekening in het logboek van het speeltoestel. Zo voldoet je aan de gestelde eisen volgens de zogenaamde WAS (wet attractie,- en speeltoestellen).

Zit er garantie op de gecertificeerde speeltoestellen?

Jazeker! Elke fabrikant heeft wel zijn eigen voorwaarden. Vraag er naar bij het ontvangen van de offerte of lees er meer over elders op deze website. Garantie op speeltoestellen wordt meestal onderscheiden in garantie op de materialen, de hoofdconstructie en slijtage gevoelige onderdelen. Op slijtagegevoelige onderdelen zoals klimtouwen, touwladders, schommelhaken is de garantie altijd korter dan op de hoofdconstructie.

Aankoopproces

Kan ik het speeltoestel wat ik wil komen bekijken?

Bij Van Ee Speel treft u geen showroom aan met allerlei speeltoestellen. Wel kunnen wij u, op afspraak, in contact brengen met onze klanten waar we toestellen van uw keuze geïnstalleerd hebben. In heel Nederland hebben wij inmiddels speeltoestellen geplaatst. Op afspraak kunnen wij u een rondleiding en een productpresentatie geven op ons bedrijf in Kootwijkerbroek zodat u een goede indruk heeft van alle materialen, veiligheidseisen en de speelmogelijkheden die we voor u kunnen realiseren.

Wat is de kwaliteit van de speeltoestellen?

De verschillende fabrikanten hebben verschillende kwaliteitsniveaus. Daarom is het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan om te kunnen beoordelen welke kwaliteit u nodig heeft in uw situatie. Het gaat tenslotte om de juiste prijs-kwaliteitverhouding.

De kwaliteit en daarmee de levensduur van houten toestellen kunnen we bijvoorbeeld verlengen door stalen grondankers te gebruiken. Hierdoor kan het hout geen vocht opnemen uit de bodem en gaat het langer mee.

Kosten en subsidie

Zijn er subsidies voor het plein?

Vaak zijn er op lokaal niveau bijdragen mogelijk van Rotary clubs en dergelijke. Ook zijn er veel gemeenten en provincies die spelen en vergroenen stimuleren. De bijdragen verschillen per instantie. Ook sommige banken stimuleren het lokale school,- en verenigingsleven. Het Rabobank ledenfonds is hier een voorbeeld van.

Wat kost een schommel?

De prijs van een robuuste schommel bestemd voor scholen of gemeenten bestaat uit meerdere onderdelen.

 1. de prijs van het toestel zelf, (1500-3000,-)
 2. de fundatie en de montagekosten, 500-900 euro
 3. een eventuele ondergrond van valdempend materiaal

hiermee komt de totale prijs voor levering en plaatsing incl btw op ca. 6000,- euro

Wat is de gemiddelde prijs voor een nieuw schoolplein?

Wat is de gemiddelde prijs voor een nieuw schoolplein?

Prijzen hangen nauw samen met de grootte van het plein en de wensenlijst van het schoolteam de ouders en de kinderen. Gaat het om het 1 op 1 vervangen van toestellen dan zijn de kosten meestal goed te overzien. Bij Van Ee Speel gebruiken we deze kengetallen om u een indruk te geven van het benodigde budget.

 1. Gemiddelde vergroeningactie met enkele nieuwe toestellen 350,- per leerling.
 2. Renovatie en herindeling, zonder nieuw tegelwerk en riolering maar veel aanpassingen, vergroenen, en inrichting volgens het Van Ee Speel Competentieconcept; 550-700,- per leerling.
 3. Renovatie en herindeling, met gedeeltelijk nieuw tegelwerk, riolering, verlichting, fietsenstalling veel aanpassingen, veel groen, en inrichting volgens het Van Ee Speel, Competentieconcept; 900,- tot 1300,- euro per leerling.

Benieuwd naar prijsindicatie voor uw nieuwe schoolplein?

Vul onderstaand formulier in.

Inventarisatie budget

 • *Deze velden zijn verplicht om in te vullen

Wat kost een groen schoolplein?

Naast de aanleg van het schoolplein zoals hierboven omschreven dient u bij een groen plein rekening te houden met jaarlijkse onderhoudskosten aan het groen. Maar wellicht ook met extra onderhoud aan de vloerbedekking in de school en dergelijke.

Kunnen we ook in termijnen betalen?

De aanleg van het nieuwe schoolplein wordt sowieso in gedeelten betaald. Als de school gebruik wil maken van een meerjarige financiering dan kan dat. Vraag hiervoor een offerte aan bij uw accountmanager.

Kan Van Ee Speel ook subsidie voor mij regelen?

Op onze website vindt u de whitepaper Hoe financier ik mijn schoolplein. De subsidie dient u zelf aan te vragen als ontvanger. Er zijn adviseurs die u kunnen begeleiden. Het nadeel hiervan is dat hun bijdrage een (groot) deel van de ontvangen subsidie kan bedragen.

Ondergronden

Welke ondergrond moet er onder een speeltoestel?

De valhoogte van het speeltoestel is daarbij van belang. De valhoogte van het toestel treft u aan in de handleiding en op het certificaat. Tot een valhoogte van 60cm mag u gebruik maken van een verharde ondergrond. Tot 1 meter is gras/grond toegestaan. Natuurgras mag tot een valhoogte van 150cm. Als er sprake is van een hoge speeldruk loopt u het risico dat het natuurgras na een paar weken is weggespeelt en voldoet u niet meer aan de eisen. In dat geval kunt u het beste kiezen voor een ondergrond van boomschors, kunstgras met een zachte onderlaag of rubberen tegels.

Welke ondergronden zijn er allemaal?

 • Kunstgras met een valdempende, zachte onderlaag
 • Rubberen tegels
 • EPDM Gietrubber
 • Boomschors
 • Houtsnippers
 • Valzand met een losliggende korrel.

Al deze valdempende materialen dienen een certificaat te hebben conform EN-1177

Schoolpleinen

Hoeveel tijd en geld moet ik besteden aan onderhoud van een groen plein?

Meer groen brengt altijd meer onderhoudswerk met zich mee. Door slim om te gaan met groen en de juiste keuzes te maken kunt u de hoeveelheid onderhoudswerk aan laten sluiten bij uw situatie. Verzeker u ervan dat er in de jaarlijkse begroting ruimte is voor extra groen onderhoud door een ervaren hovenier. De hoogte van de kosten hangt mede af van de bereidheid van ouders en leerkrachten om het groene schoolplein (vooral) op de langere termijn te onderhouden.

Er is veel ruzie op ons plein. Hoe zorgen we dat dat minder wordt?

Door er voor te zorgen dat het de aanwezige spel-, en verblijfsfuncties aansluiten bij de behoeften van kinderen. Lees hier meer over in ons competentie-concept.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de pleinwacht altijd overzicht heeft?

Door bij het ontwerpen van een nieuw schoolplein rekening te houden met zogenaamde zichtlijnen is het heel goed mogelijk om de veiligheid van kinderen te borgen. Ook het in de richting van de looproute plaatsen van gesloten speelelementen zoals, b.v. kruipbuizen van beton vergroten het overzicht. Bedenk dat verstopplekken voor kinderen zijn en dus niet persé hoog of groot hoeven te zijn.

Ontwerp

Moet ik een ontwerpbureau een ontwerp laten maken?

Dat is niet persé nodig. Speelplaatsadviseurs van Van Ee Speel meten uw plein op.  Zij delen deze info met onze eigen ontwerpers om een concept te laten maken. Dit wordt met u besproken en waar nodig aangepast. Dit plan is tegelijkertijd voorzien van een prijsberekening zodat u exact weet wat e.e.a. kost. Dit helpt u om de juiste keuzes te maken.

Het is natuurlijk mogelijk om een plan op te laten stellen door bijvoorbeeld een landschapsontwerper. Vraag vooraf goed na of hij of zij ervaring heeft met het intekenen van speelelementen en kennis heeft van valdempende zones, valhoogtes. Zo voorkomt u kosten tijdens de aanleg.

Kan ik een 3D ontwerp krijgen?

Bij Van Ee Speel zijn 3D beelden vaak een onderdeel van de ontwerptekening.

Montage

Hoe worden kinderen beschermd tijdens de bouw van het plein?

Door samen de werkvolgorde door te spreken beperken we de risico’s tijdens de aanleg. De bouwplaats wordt afgezet met hekken. En als het een grote verbouwing is spelen kinderen tijdelijk elders in de buurt van de school, op het voor-, of achterplein.

Kunnen de kinderen buiten blijven spelen tijdens de aanleg van het nieuwe schoolplein?

Meestal is dat goed mogelijk omdat wij de bouwplaats bij voorkeur afzetten met bouwhekken van 2 meter hoog. Hierdoor kunnen de kinderen goed volgen wat er zoal gebeurd tijdens de bouw van de speeltoestellen.

Met wie neem ik contact op als ik iets wil weten tijdens de montage?

Op locatie is er altijd één aanspreekpunt om te overleggen. Komen jullie er samen niet uit dan neemt hij contact op met de collega werkvoorbereider om u het juiste antwoord te kunnen geven.

Hoe krijgen we de speeltoestellen aangeleverd?

Dat kan als bouwpakket met een handleiding of geheel compleet geïnstalleerd door Van Ee Speel.

Kunnen we de aanleg/montage zelf verzorgen?

Het is mogelijk om speeltoestellen zelf te monteren met handige ouders. Wel is het verplicht om een opleverinspectie uit te voeren. Dat Doet Van Ee Speel voor u. Zo bent u verzekert van juiste montage en kunnen wij met een gerust hart de garantie verlenen op het speeltoestel.

Wat gebeurd er met de oude speeltoestellen?

Als speeltoestel technisch in orde zijn kunnen ze een twee kans krijgen bij b.v. een zorgboerderij bij u in de buurt of een hulpgoederen-actie in Oost-Europa. Als het speeltoestel te oud is wordt materialen zo goed mogelijk gescheiden afgevoerd naar een verwerkingsbedrijf.

Veiligheid en regelgeving

Zijn alle speeltoestellen veilig?

Dat zou wel zo moeten zijn. Door veelvuldig gebruik, verkeerde montage of weersinvloeden kan een veilig, gekeurd toestel toch onveilig worden. Daarom is het van belang dat een toestel periodiek geïnspecteerd wordt.

Is spelen op het schoolplein gevaarlijk?

Spelen bestaat voor een deel uit risico’s nemen. Wat wij als volwassenen moeten doen is het bewaken van de grens waar risico overgaat in een gevaar. Dat mag niet. Daarom zijn er keuringen en inspectie nodig.

Waar moet een speeltoestel aan voldoen?

Speeltoestellen moeten voldoen aan de norm EN-1176 en    beschikken over een geldig certificaat van goedkeuring door een aangewezen keuringsinstantie. In Nederland zijn dat b.v. de TUV of het Keurmerkinstituut. Bij de levering of plaatsing van een nieuw speeltoestel ontvangt u een logboek.

Wanneer moet een speeltoestel gekeurd worden?

Zodra een fabrikant een nieuwe speeltoestel op de markt brengt is het nodig dat het toestel een typecertificaat heeft door een zogenaamde Aangewezen KeuringsInstantie (AKI).

Keuren en inspecteren jullie zelf ook de speeltoestellen?

Van Ee Speel kan de periodieke inspectie verzorgen inclusief digitale verslaglegging in het logboek.

Wat is een logboek? Wat moet ik ermee.

Hierin registreert de eigenaar/beheerder het periodieke onderhoud en de visuele inspecties zoals deze door de fabrikant worden voorgeschreven. Ook ongevallen en bijna-ongevallen dienen hierin te worden opgenomen.

Ben ik nog wat verplicht na oplevering? (bijv. jaarlijkse keuring?)

U bent verplicht om uw speelplek/toestellen periodiek te inspecteren volgens de instructies van de fabrikant. En dit ook bij te houden in het logboek. Zodat u altijd kunt aantonen een goed beheerder te zijn in geval van een ongeval.