Skip to main content
zoeken phone

 Meer dan 30 jaar ervaring                              Klantbeoordeling 9,1/10                               Keuze uit 1600+ speeltoestellen

Natuurlijk spelen

Spelen in de natuur

Samen spelen en leren in de buitenlucht

Door de verstedelijking van Nederland is er in het verleden een tekort aan ruimte ontstaan in steden en dorpen. De ruimte die er was, moest zo effectief mogelijk worden ingericht en dus werd vaak prioriteit gegeven aan zaken als parkeerruimte, wegen of bestrating. Nederland vergrijsde: werd vol gelegd met wegen en bestrating, bestemd voor verkeer. De stoepjes voor de deuren van huizen waar kinderen vroeger tikkertje speelden of touwtje sprongen, verdwijnen steeds meer ten koste van parkeerruimte. Het spelen in Nederland staat dan ook onder druk.

Gelukkig realiseren steeds meer scholen, welzijnsorganisaties en gemeentes zich dat het anders kan en anders moet.

Meer informatieBekijk schoolpleinprojecten

Wil jij ook natuurlijk spelen?

Neem contact op voor advies op maat. Aarzel niet langer. Binnen 1 werkdag hoor je van ons.

Op weg naar een duurzamere wereld

Spelen in, om en met de natuur

We merken dat de belangstelling voor informeel en natuurlijk spelen groeit. Het informeel spelen gaat over het het faciliteren van vrij spel, zonder kunstmatige geplaatste speelaanleidingen zoals speeltoestellen. Het natuurlijk spelen richt zich specifieker op het spelen in de natuur of in elk geval met natuurlijke materialen. Zo worden de zintuigen van kinderen meer geprikkeld en leren zij meer over hun leefomgeving. Deze trend begon vooral onder scholen, waar ook steeds vaker subsidies beschikbaar zijn voor het inrichten van schoolpleinen. Beide vormen van spel zijn essentieel voor het omvormen van saaie buitenruimtes tot aantrekkelijke speel- en beweeglandschappen. Welke mogelijkheden zijn er allemaal? En waar liggen de valkuilen als het gaat over natuurlijk spelen? Op deze pagina lees je er alles over.

Groene schoolpleinenGroene speelplaatsen
natuurlijk schoolplein schommel
Hulp met je keuze?

Onze adviseurs kijken graag met je mee en geven gratis en persoonlijk advies op maat!

André
Advies op maat

Spelen? Natuurlijk! Natuurlijk spelen?

Groen schoolplein? Spelen in, om en zonder groen.

“Een groen schoolplein, is dat wel verstandig?” De afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van groene schoolpleinen.
Er zijn vele redenen om te kiezen voor een groen schoolplein. Ook zijn er aandachtspunten waar je op moet letten. We denken graag mee welke mate van natuurlijk spelen past bij jullie school. Een ding is zeker… een goed schoolplein draagt bij aan de ontwikkeling van competenties van kinderen. Uitdagende speeltoestellen en (natuurlijke) speelaanleidingen, zoals een boomstam of een rotsblok, prikkelen de verschillende hersengebieden van kinderen. Het resultaat? Kinderen bewegen meer, vervelen zich minder, en leerkrachten ervaren meer rust in de klas. Maar in hoeverre zijn deze positieve gevolgen ook op een andere manier te bereiken?

Basisschool Het Startblok

Spelen in het groen

Modder en water. Vies? Helemaal niet! Wist je dat het bewezen is dat kinderen beter presteren als ze vaak in aanraking komen met groen.

Bekijk dit project
Basisschool De Olijfboom

Spelen om het groen

Beplanting is een belangrijk onderdeel van het plein. Het zorgt voor zonering en beschutting, natuurbeleving én speelmateriaal. Zo stimuleer je wel groene vingers maar geen zwarte handen!

Bekijk dit project
Basisschool Amity

Spelen zonder groen

Een plein zonder groen? Met voldoende speelaanleidingen is een plein zonder groen een mooie uitkomt wanneer er niet voldoende draagvlak is voor onderhoud. Met de juiste materialen een duurzame keuze waar de volgende generatie plezier van heeft!

Bekijk dit project

Maximaal plezier met het Fundament van Van Ee!

In 3 stappen naar méér plezier op je schoolplein!

Concept Van Ee Speel

Op basis van 30 jaar ervaring ontwerpen onze experts, samen met jullie, een speelplein waar plezier tot leven komt. Looplijnen, speelzones, competenties, groenvoorziening... aan alles wordt gedacht!

Kaders in het ontwerp

Het aantal leerlingen, de grootte en ligging van het plein én de omgeving zijn, net als het budget, belangrijke elementen om mee te nemen.

Visie van de school

De visie van de school op het gebied van spelen én de wensen van leerlingen, leerkrachten, ouders en het schoolbestuur zijn het startpunt van het nieuwe plein.

Natuurlijk schoolplein – inspiratie

Swipe om meer te zien

 

Ook een goed doordacht schoolplein?

Neem contact met ons op via het contactformulier. Bellen of mailen kan ook. Wij proberen je zo snel en goed mogelijk te helpen.

Een natuurlijke speelplaats

De openbare ruimte als (speel)tuin

Juist in de openbare ruimte is ook dringende behoefte aan creatieve mogelijkheden voor het vergroenen en ongedwongener maken van het spelen. Niet voor niets kopte de NOS recent naar aanleiding van onderzoek van Jantje Beton met ‘Buurt te saai om buiten te spelen’. Daarin werd genoemd dat kinderen zich niet uitgedaagd of door de buitenruimte aangetrokken voelen om meer buiten te gaan spelen. De iPad, computer of smartphone is dan snel veel aantrekkelijker en dus blijven kinderen binnen. Bang dat er een grote investering voor nodig is om de buurt voor kinderen om te vormen tot plekken die zij wèl aantrekkelijk vinden om in te spelen en te bewegen? Geen zorgen! De eisen die kinderen stellen zijn eenvoudig.

De opdracht voor gemeentes ligt in de ogen van de eindgebruikers dus eigenlijk op de volgende drie gebieden. Het vergroenen van bestaande speelplekken, het aanleggen van speelnatuur en het creëren van vrij ruimtes. Zo kunt u als gemeente natuurlijk en informeel spelen faciliteren en bijdragen aan het welzijn van de jeugd.

In hoeverre is de openbare ruimte geschikt voor natuurlijke speelplekken? Natuurlijke speelplekken zijn een laagdrempelige manier voor kinderen om op ontdekking te gaan. Speelaanleidingen zoals zwerfkeien, natuurlijke ondergronden, wilgentunnels, struiken, boomstammen zorgen voor vrij spel en het ontdekken van de natuur. Natuurlijk spelen stimuleert de ontwikkeling van creativiteit, fantasie en oplossingsgericht denken. Omdat jonge kinderen al op hun eigen niveau kunnen spelen en ontdekken stimuleren deze speelplekken het buitenspelen ten opzichte van het binnenblijven.

Het is echter goed om na te denken over de inrichting van deze natuurlijke speelplekken. Wie is er verantwoordelijk voor het onderhoud? Zijn er voor alle seizoenen geschikte speelaanleiding of een afwisseling? Kan het grondwater goed weg zodat kinderen niet in de modder hoeven spelen? Misschien is er in de buurt wel veel belangstelling voor een natuurlijke speelplek. Kan het onderhoud misschien door buurtbewoners/ouders worden opgepakt? We denken graag mee over een optimale speelplek inrichting waar iedereen plezier van heeft.

Meedenken met buurtparticipatie?

Dat kan! Vul het formulier in en je hoort van ons binnen 1 werkdag.

5 tips voor natuurlijk spelen

Wees origineel

Bedenk iets wat de speelplek uniek maakt. Iets wat ervoor zorgt dat kinderen verrast worden en maakt dat ze willen spelen. Bijvoorbeeld een (speel)opject wat kinderen nog niet eerder hebben gezien. Denk hierbij goed aan de leeftijd van de doelgroep die je wilt trekken. Kinderen boven de 8 hebben echt veel meer uitdaging nodig dan wat boomstammen van 60 cm hoog!

Voor iedereen

Niet iedereen speelt op dezelfde manier. Er zijn veel verschillende kinderen met verschillende behoeftes. Let er dus op dat er voor iedereen ruimte is om naar wens te spelen. Competitief spel, sociaal spel, expressief spel, probeer alle zeven competenties een plek te geven. En vergeet natuurlijk niet een plek waar kinderen zich kunnen terugtrekken.

Zichtlijnen

Zichtlijnen moete niet vergeten worden op een natuurlijke speelplek. Het is belangrijk dat leerkrachten/ouders of begeleiders kinderen goed in de gaten kunnen houden. Voor de kinderen is het echter de bedoeling dat zij het idee hebben dat ze vrij kunnen spelen en ontdekken.

Schaduwrijke plekken

Om verbranding in de zon te voorkomen is het goed om voldoende plekken te creëren waar kinderen in de schaduw kunnen spelen. Dit kan op een natuurlijke manier door het plaatsen van bomen en heggen maar kan ook met behulp van een schaduwdoek.

Terreinafscheiding

Om te zorgen dat kinderen (zelfstandig) veilig kunnen spelen en leerkrachten/ouders kinderen goed in de gaten kunnen houden is het belangrijk dat er een afscheiding om de speelplaats is. Natuurlijke afscheiding zoals een haag is natuurlijk passend bij een natuurlijke speelplek. Maar er kan ook worden gekozen voor dubbelstaafmat hekwerk waar kinderen niet overheen kunnen klimmen.

Populaire speeltoestellen natuurlijk spelen

Natuurlijk veilig spelen

Spelen met ondergronden

Valondergronden zijn in eerste instantie een veiligheidsmaatregel. Bij speeltoestellen met een valhoogte hoger van 60 cm is een valondergrond verplicht. Je denkt waarschijnlijk al snel aan zand, gras of rubbertegels maar er zijn nog veel meer (natuurlijke) mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan houtsnippers.

Naast de zorg voor veiligheid dienen ondergronden nog meer doelen. Zo kunnen ze helpen verschillende speelzones te onderscheiden. Zo kun je verschillende leeftijdszones hebben maar ook verschillende activiteiten zones. Een sportveld kun je onderscheiden dmv de ondergrond.

Ondergronden kunnen ook helpen de speelplek op te vrolijken. Bijvoorbeeld door middel van pleinplakkers met vrolijke kleuren, maar het is ook mogelijk om veiligheidsgras in verschillende kleuren te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld een visueel parcours creëren door de speelplek.

Voor de jonge kinderen worden ondergronden ook gebruikt om de beleving te versterken. Zo is er voor kinderen die nog niet kunnen lopen zacht kunstgras (knuffelgras) zodat ze ook buiten kunnen spelen. Maar ook voor iets oudere kinderen is bijvoorbeeld een belevingspad met verschillende ondergronden een hele beleving waar de zintuigen geprikkeld worden.

 

 

Rubber tegel valondergrond
Kunstgras valondergrond
houtsnippers valondergrond

Advies & inspiratie

Adviesartikelen

We delen onze ervaringen met speelplaatsinrichting graag. In al die jaren hebben we verschillende speeltuinen, op verschillende plaatsen, voor heel veel verschillende mensen ontworpen en aangelegd. Die informatie houden we niet voor onszelf maar delen we graag. Lees mee en ontdek  wat ook voor jouw interessant is.

Lees adviesartikelen
Inspiratieartikelen

We vinden het leuk om mensen te inspireren. Op deze pagina’s hebben we leuke, unieke en grootse ideeën verzameld waarmee we je op stap helpen. Van Ee Speel denkt graag mee op welke manier we jullie speelplek uniek en uitdagend maken, maar ook praktisch en overzichtelijk. Lees onze tips en bekijk onze ontwerpideeën.

Bekijk speelplaatsinspiratie
Projecten

Het gras is altijd groener bij de buren. Wij geven je alvast een kijkje in de tuin van de buren. Zo helpen we je opweg met je eigen schoolplein of speelplek. Naast de ideeën die je opdoet op onze website geven we elk jaar een eigen magazine uit. Met deze inspiratieplatformen hopen we dat je een goed beeld krijgt van de verschillende mogelijkheden.

Bekijk projecten

Persoonlijk advies ontvangen?

Vul dan het formulier in. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

Druk op enter om te zoeken of ESC om af te sluiten