Inspectie en onderhoud van speelplaatsen

WANNEER IS EEN INSPECTIE NODIG?

Als klant ben je verplicht elk jaar het speeltoestel te inspecteren, dit mag door de klant zelf gedaan worden. Echter is het niet aan te bevelen om de jaarlijkse hoofdinspectie zelf te doen omdat de meeste klanten geen kennis van zaken heeft. Dit moet bijgehouden worden in het logboek die wordt meegeleverd bij aankoop. Verder in de nieuwe norm NEN EN 1176-1177 eind 2018 van kracht geworden en daarin staat dat elk nieuw toestel die wordt geplaatst moet worden geïnspecteerd voordat het toestel in gebruik wordt genomen.

IS EEN INSPECTIE VERPLICHT?

Als klant ben je verplicht om elk speeltoestel jaarlijks te inspecteren, we noemen dat de hoofdinspectie.  Verder ben je verplicht, afhankelijk van de informatie van de leverancier elk kwartaal of halfjaarlijkse inspectie te doen. De frequentie heeft te maken met het toestel, veel bewegende/draaiende delen en het gebruik van het toestel denk bijv. aan hangplekken. Alle inspectie verslagen moeten worden opgenomen in het logboek. Om de inspectie te mogen uitvoeren ben je niet verplicht daar een cursus voor gevolgd te hebben.

WAT DOEN WE TIJDENS EEN INSPECTIE?

Bij de jaarlijkse inspectie wordt gekeken naar de staat van het toestel. Je kijkt als inspecteur of het toestel en de onderdelen nog een jaar mee kunnen. Verder kijk je naar slijtage van bewegende delen vloeren ect. Wat ook niet onbelangrijk is, we nemen ook mee wat er in de omgeving van de speelplaats staat zoals losliggende tegels of groenstrook wat erg dicht langs een speelplaats staat wat evt. letsel zou kunnen veroorzaken. Verder wordt gekeken of alle onderdelen in de originele staat zijn, vaak worden reparaties gedaan met niet de originele onderdelen waardoor het toestel kan afwijken van de originele staat en daardoor onveilig kan worden. En we kijken of er koortjes, nek, vinger en voet beknelling zijn. Deze kunnen ontstaan door slijtage van het toestel. Voorbeeld, kettingen die versleten zijn door gebruik.

Bij de opleverinspectie wordt gekeken of het toestel is geplaatst volgens de handleiding van de leverancier. Verder wordt gekeken of de ondergrond voldoet aan de valhoogte van het toestel. En wordt gekeken of de geleverde certificaten geldig zijn en of de logboeken zijn meegeleverd.

GOED ONDERHOUD KAN U GELD BESPAREN

Onderhoud dat gebeurd alleen als er melding wordt gemaakt tijdens de inspectie of na een melding van de klant. Kleine reparatie worden indien mogelijk gelijk op locatie uitgevoerd. Bij grote reparaties wordt er altijd eerst een offerte gemaakt.

Dus eigenlijk doen we ook onderhoud tijdens de inspectie, want door het toestel jaarlijks te controleren kun je voorkomen dat je meerdere onderdelen moet vervangen door achterstallig onderhoud. Zo voorkomen we extra kosten.

REPARATIES VAN SPEELTOESTELLEN

Reparaties van toestellen pakken we zo spoedig mogelijk op zodat kinderen weer veilig kunnen spelen. Het is afhankelijk van de leverancier of de reparatie onder garantie valt. Door de korte lijnen die we met onze leveranciers hebben weten we dat snel genoeg. Valt er iets niet onder garantie maken we eerst een offerte. Mocht het niet lukken om te reparatie op korte termijn uit te voeren dan vragen we je als klant om het toestel tijdelijk te blokkeren zodat het onmogelijk wordt om er op te spelen. Zo voorkomen we gevaarlijke situaties.

Omdat wij veilig spelen belangrijk vinden willen we de drempel voor klanten zo laag mogelijk houden. Daarom, als een reparatie buiten de garantie valt, rekenen vaak alleen onderdelen en reistijd.

Levering van gecertificeerde speeltoestellen

Het laten certificeren van speeltoestellen ingewikkeld of duur? Met de aankoop van speeltoestellen bij Van Ee Speel heb je het grote voordeel dat deze vooraf al gecertificeerd zijn volgens de NEN-normen. Zo ben je ervan verzekerd dat risico’s tot een minimum worden beperkt en hoef je niet zelf een keuringsinstelling in te schakelen.

Inspectie van schoolplein en toestellen
Bij de periodieke inspectie van speeltoestellen ontkomt geen detail aan de oplettende blik van onze inspecteurs. Zij kennen de toestellen als geen ander en weten precies weten waar zij op moeten letten.  Onderdeeltjes die ontbreken, versleten kettingen of touwen, verminderde draagkracht, gevaarlijke uitsteeksels of gevaar op splinters? We nemen het allemaal mee in de controle. Inspectieresultaten en eventuele onderhoudsadviezen kun je altijd overzichtelijk terugvinden in onze online tool Speelplaatsbeheer.

 • Online tool Speelplaatsbeheer

Hebben onze medewerkers een inspecties of onderhoud uitgevoerd? Dan vind je alle details van de uitgevoerde werkzaamheden terug in onze handige online tool Speelplaatsbeheer. Op je persoonlijke pagina kun je bijvoorbeeld makkelijk inzien welke werkzaamheden wanneer zijn uitgevoerd, of er gebreken zijn geconstateerd  en welk onderhoud staat ingepland.  Fijn, zo raak je nooit meer belangrijke documenten kwijt en bespaar je ook nog eens een hoop tijd! Ook kun je altijd aantonen dat je de speelplek de aandacht geeft die het verdiend.

 • Onderhoudsadvies en uitvoer
  Speeltoestellen krijgen op een dag heel wat te verduren! Dag in dag uit wordt er door de kids volop gebruik gemaakt van hun trappetjes, touwen, veren en andere onderdelen. Zeker wanneer kinderen op het plein ook in het zand kunnen spelen, gaat slijtage sneller, door de zand die onder de schoenen van de kids blijft kleven. Regelmatig onderhoud is dan ook onmisbaar. Of er nu sprake is van verroeste lagers,  losgeschoten onderdeeltjes  of versleten touwen: onze monteurs staan binnen een mum van tijd op de stoep om de conditie van de toestellen weer naar topniveau terug te brengen.

Doe hier uw service-melding.

Service melding

 • Sleep bestanden hierheen of
  Toegestane bestandstypen: jpeg, png, pdf, Max. bestandsgrootte: 64 MB, Max. aantal bestanden: 5.
   Upload hier uw foto van de schade of de klacht. Zo kunnen wij u zo goed mogelijk helpen.

  Aanmelden voor service-contract.

  Wij bespreken een nieuw service-contract graag telefonisch met u door. U kunt contact opnemen met ons via onderstaande gegevens, of het contactformulier invullen op de contactpagina.

  Van Ee Speel
  De Standerd 6
  3774 SC  Kootwijkerbroek

  0342 751 957
  verkoop@vaneespeel.nl