Schoolplein inrichten: hoe doe je dat?

Het uitzoeken van speeltoestellen voor op het schoolplein doe je vast niet elke dag. Wat is nu het belangrijkste om rekening mee te houden? Kwaliteit? Grote? Stijl? Waarschijnlijk zijn er verschillende meningen over in het team.

Van Ee focust op de ontwikkeling van kinderen. Daar waar juffrouws en meesters binnen de ontwikkeling stimuleren, gaan wij buiten verder. Door de juiste speeltoestellen te plaatsen zorgen we ervoor dat kinderen onbewust ontwikkelen. Omdat daarbij een variatie aan speelaanbod is opgenomen is er genoeg diversiteit zodat leerlingen zich niet hoeven te vervelen.

HOE WERKT DAT DAN?

Wat leerkrachten binnen doen, gaat op een goed speelplein buiten verder.  Binnen ontwikkelen kinderen zich door te luisteren, puzzelen of lezen. Buiten dragen speelactiviteiten zoals rennen, schommelen of draaien bij aan hun competentieontwikkeling.

Zo bekijken we samen met de leerkrachten zeven competenties. Daarbij horen verschillende ontwikkelings- aspecten. Afhankelijk van de grote van het plein en van het budget kunnen we hier meerdere activiteiten bij plaatsen. Zo ontstaat er een totaal plaatje van de pleinbehoefte voor de leerlingen van alle leeftijden.

Bij een doordachte schoolpleininrichting hanteert Van Ee Speel drie criteria:

Vrije ruimte

Deze ruimte is essentieel voor kinderen omdat zij daar heerlijk kunnen rennen en spelletjes doen zoals bijvoorbeeld tikkertje. De vrije ruimte bij een schoolpleininrichting prikkelt de creativiteit van leerlingen om eigen spel te bedenken.

Competenties

Een goed schoolplein sluit aan bij de behoefte van kinderen. Een gevarieerd schoolplein kun je inrichten op de manier zoals hierboven uitgelegd. Doordat kinderen niet alleen plezier hebben maar ook onbewust ontwikkelen krijgt het plein een extra dimensie.

Natuurlijke omgeving

Bij de inrichting van het plein is het belangrijk om rekening te houden met zonligging, begroeiing en natuurlijke routes. Hierbij hoort ook dat je nadenkt over welke kinderen waar spelen. Waar is de uitgang van de kleuters? Voelen kinderen zich veilig op ‘hun’ stukje plein?

Ook een goed doordacht schoolplein?

Neem contact met ons op via het contactformulier. Bellen of mailen kan ook. Wij proberen je zo snel en goed mogelijk te helpen.

Contact

  • *Deze velden zijn verplicht om in te vullen