Wet- en regelgeving: de valhoogte

Wet- en regelgeveing: De valhoogte

Als kinderen in het ziekenhuis behandeld moeten worden, na een ongeluk met een speeltoestel, is dat meestal omdat ze zijn gevallen. Kinderen kunnen hun onverwachte val vaak niet goed opvangen, en komen beroerd terecht. Daarom is het belangrijk dat de ondergrond schokdempend is. Wat zijn de regels hiervoor?

VALHOOGTE TOT 60 CM:

De norm voor speeltoestellen zegt dat er geen valdemping nodig is bij een valhoogte van minder dan 60 cm, waarbij geen geen gedwongen beweging is. Een gedwongen beweging is als de gebruiker van het speeltoestel, niet kan stoppen met zijn beweging. Denk hierbij een een glijbaan, draaimolen en een schommel.
Dit is nu de regel, omdat de Europese normcommissie wilde vermijden dat overal speciaal bodemmateriaal moet worden aangebracht. Overwegingen waren dat je kinderen niet op de ene plek overdreven moet beschermen terwijl ze thuis meer risico lopen (bijvoorbeeld zittend op een stoel), en dat bij heel kleine kinderen doorgaans toezicht wordt verwacht.

Voor glijbanen, draaimolens en andere bewegende toestellen gelden andere eisen. Het bodemmateriaal moet hier geschikt zijn voor een valhoogte van minimaal 1 meter.

VALHOOGTE TUSSEN 60 CM EN 1 METER:

Onder deze toestellen moeten officieel geteste bodemmaterialen worden geplaatst. In de praktijk mag er van nature aanwezig materiaal zoals zand en gras liggen. In de Europese norm(1997) voor ondergronden staat een voorbeeldtabel (deze is enkel informatief) dat je gras mag gebruiken tot een valhoogte van 1 meter. In Nederland is bij de nieuwe norm (2008) besloten om gras als ondergrond in principe toe te staan tot een valhoogte van 1,5 meter. Maar de grondsoort onder het gras is uiteindelijk bepalend voor de HIC-waarde dus de maat van 1,5m is slechts een indicatie.

VALHOOGTE TUSSEN 1 EN 3 METER:

Onder deze toestellen moet getest materiaal worden geplaatst volgens onderstaande tabel.

VALHOOGTE BOVEN 3 METER:

Er zijn bodemmaterialen die voldoende schokdemping hebben voor een valhoogte van meer dan 3 meter. De maximale vrije valhoogte van een toestel mag nooit meer dan 3 meter zijn. Toestellen die hoger zijn dan 3 meter moeten bestaan uit meerdere lagen zodat het kind nooit meer dan 3 meter kan vallen.