Een nieuw schoolplein, wie gaat dat betalen…?

Een nieuw schoolplein, wie gaat dat betalen…?

…want er zijn geen ‘zoete lieve Gerritjes’… Een schoolplein inrichten kost geld. Dat weten we allemaal en tegelijk wilt u een droomplein. Hoe financiert u dat? Precies! We zeggen weleens: ‘vele kleintjes maken één grote’. Dat geldt zeker voor de realisatie van een nieuw schoolplein. We hebben voor u tien financieringstips op een rijtje gezet. Vijf waarbij u kinderen, ouders en opa’s en oma’s op een leuke manier bij een nieuw schoolplein betrekt. De andere vijf betreffen de wat officiëlere kanalen. Het is uiteraard aan u welke optimaal toepasbaar zijn voor uw situatie.

 1. Doneer een stoeptegel/knikkerpotje

De kosten voor stoeptegels, knikkerpotjes en andere vergelijkbare materialen die nodig zijn voor een schoolplein zijn niet hoog. Dat betekent al snel dat kinderen of hun ouders een bijdrage leveren door een of meerdere stoeptegels/knikkerpotjes te doneren.

 1. Iedere leerling spaart een euro per week

Vanaf het besluit om een nieuw schoolplein aan te leggen komt er in iedere klas een bus/ton te staan waar iedere leerling elke week bijvoorbeeld een euro in doet. Zo kan elke klas afzonderlijk ‘sparen’ voor een speeltoestel van hun ‘verlanglijstje’.

 1. Organiseer een (Amerikaanse) veiling

Altijd leuk en zeer samenbindend; een (Amerikaanse) veiling. Op iedere school zijn ouders met een eigen bedrijf. Die ondernemers én ook de plaatselijke middenstandsvereniging gaat zeker een steentje bijdragen door prijzen beschikbaar te stellen. Een leerkracht of ouder met verkooptalent en een vlotte babbel zal ongetwijfeld zorgen voor een financiële boost ten bate van het nieuwe schoolplein.

 1. Oud-leerlingen betrekken

Je ziet het vaker, kinderen van oud-leerlingen die nu op het schoolplein spelen waar hun vader/moeder ‘vroeger’ ook opgroeiden. Een brief voor de oud-leerlingen met daarin de vraag of zij iets willen betekenen op financieel vlak is een fluitje van een cent en zorgt voor geld in het laatje.

 1. Opa- en/of oma-actie

Opa’s en oma’s hebben vaak geld over voor (het speelgeluk van) hun kleinkinderen. Succes gegarandeerd als kleinkinderen met een klusjesoverzicht bij hen aankloppen en een bepaald bedrag ontvangen voor een karweitje.

 1. Betaal niet alles in één keer

In sommige gevallen is het mogelijk om speeltoestellen te leasen. Het onderhoudsrisico geeft u uit handen en u spreidt de kosten over meerdere jaren. Een andere mogelijkheid is kopen op afbetaling. Neem contact met ons op om de diverse opties te bespreken.

 1. Gebruik de overheidskanalen

Als u uw plein ook buiten schooltijd openstelt, krijgt u wellicht subsidie bij de gemeente. U kunt een beroep doen op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) om dergelijke informatie te verkrijgen. Is er voldoende draagvlak? Dien dan een burgerinitiatief in.

 1. Handen uit de mouwen

Wat moet je zonder vrijwilligers beginnen? Iedereen kan meehelpen bij het afvoeren van bouwafval, soms zijn er vakmensen onder ouders die hun handen vrijwillig beschikbaar stellen, maar ook bij het onderhoud van het plein valt winst te behalen.

 1. Vergeet de fondsen niet

Er zijn een aantal fondsen die financiële middelen beschikbaar stellen voor gezonde speelpleinen. Denk aan Lions Club of Rotaries, het Oranje Fonds, Rabobank, Autisme Fonds en Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Op de website www.geefomuwregio.nl kunt u checken welke goede doelen actief zijn in uw omgeving.

 1. Crowdfunding

Het werkt echt! Benader een grote groep mensen om een kleine bijdrage online in te leggen. Zaak is een concreet project, geef aan welk speeltoestel moet worden aangeschaft en hoeveel het kost, stel een termijn en maak inzichtelijk hoeveel geld al binnen is.

Kosten indicatie opvragen voor uw nieuwe schoolplein?

Benieuwd wat uw nieuwe schoolplein ongeveer gaat kosten? Vul het formulier mee en we denken met u mee.

Inventarisatie budget

 • *Deze velden zijn verplicht om in te vullen